×
Wszystkie aktualności

Magazyn z żywnością – jakie regały sprawdzą się najlepiej?

Składowanie żywności jest skomplikowane ze względu na różny termin przydatności do spożycia produktów. Towary mają również specyficzne cechy, które nie ułatwiają ich magazynowania. Właśnie z tego powodu bardzo uważnie należy podejść do zakupu regałów. Niektóre z nich powinny ułatwiać utrzymywanie odpowiedniej temperatury.

Jakie wymogi musi spełniać regał do składowania żywności?

W magazynach spożywczych najczęściej wykorzystywane są regały paletowe wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Materiał nie powoduje żadnych negatywnych skutków dla żywności, nie zmienia jej smaku czy zapachu.

Istotne jest, aby magazyn spożywczy spełniał najwyższe normy sanitarne, a konkretne wymagania można uzyskać od Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Warto zdecydować się na taką konsultację, aby dokonać przemyślanego zakupu umożliwiającego bezpieczne i zgodne z przepisami przechowywanie żywności.

Jeżeli w Twoim magazynie mają być przechowywane owoce, produkty mrożone oraz mięsa, postaw na regały z funkcją chłodzenia i dopasowywania temperatury. Muszą to być konstrukcje o wysokiej odporności na bardzo niskie temperatury.

Przy większości towarów spożywczych sprawdzą się standardowe regały paletowe wzbogacone o wyposażenie dodatkowe m.in. kosze oraz skrzynki. Pozwoli to na bardzo dobrą kontrolę zapasów.

Czystość w magazynie z żywnością

W magazynach z żywnością bardzo dobrze sprawdzają się regały o prostej budowie, ponieważ są łatwiejsze w utrzymaniu czystości. Zanieczyszczenia nie gromadzą się w zakamarkach, a to umożliwia spełnienie bez większych problemów rygorystycznych norm sanitarnych.

Regały magazynowe z systemem FEFO

W magazynach spożywczych pożądane są regały magazynowe działające w systemie FEFO, czyli pierwsze traci ważność, pierwsze wychodzi. Umożliwia to ograniczenia ryzyka przegapienia daty przydatności do spożycia towaru. Najpóźniej dostarczone do składowania towary zostaną w ten sposób wydane najwcześniej.

Im krótszy czas magazynowania zapewnisz, tym świeższe produkty trafią do klientów. Zasada ta powinna obowiązywać w każdym magazynie przechowującym towary o krótkich terminach ważności. Istotne jest, aby na bieżąco kontrolować warunki składowania produktów, ich jakość, a także zasady rotacji. Nie należy dopuszczać do przeterminowania i psucia się.

Magazynowanie bez dostępu do słońca

Produkty żywnościowe warto składować na regałach, na które nie padają bezpośrednio promienie słoneczne. Jeżeli w dachu lub ścianach znajdują się okna, warto zabezpieczyć towary przed ekspozycją na słońce. Dobrym rozwiązaniem jest zaciemnienie okien lub ustawienie regałów w zaciemnionych częściach magazynu.

Bezpieczna wysokość składowania

Pamiętaj, że masa składowanych towarów nie może być większa niż udźwig regału. Konstrukcje muszą być stabilne i wytrzymałe, aby nie doszło do zniszczenia dużej partii produktów spożywczych.

W budynkach przechowujących żywność co do zasady nie ma możliwości składowania palet jedna na drugiej, jeżeli znajdują się na nich towary w opakowaniach kartonowych lub PET. Jedynie specyficzne zalecenia producenta mogą to zmienić. W przypadku przechowywania napojów, soków i wód składowanie na paletach przy ustawieniu jedna na drugiej powinno odbywać się z zachowaniem zabezpieczeniem przed spadaniem z góry.  

Magazyn Z Żywnością – Jakie Regały Sprawdzą Się Najlepiej? - Dlamagazynu zdjęcie nr 1
Sklep
Sprawdź naszą ofertę. Sprawdź